Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   TIPOLOGIA CONDUCĂTORILOR PROVIDENȚIALI ÎN IMAGINARUL POLITIC ROMÂN MODERN / THE SELF-IMAGE OF THE ROMANIANS IN THE INTERWAR PERIOD.

Autori:  LUMINIŢA IGNAT-COMAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2019.2.06

Published Online: 2019-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 80-86
VIEW PDF: FULL PDF

În perioada interbelică, un număr important de autori au investigat identitatea în termenii caracterului național și a ceea ne definește din acest punct de vedere. Primul autor analizat este Dumitru Drăghicescu, dar specificul național a fost de asemenea un concept-cheie în opera lui Mihail Ralea. Alt autor din perioada interbelică interesat în elaborarea unui model ontologic românesc a fost Mircea Vulcănescu, iar cel mai reprezentativ și mai bine cunoscut autor al unei ontologii naționale, care definește națiunea în termenii așa-numitei matrici stilistice, a fost Lucian Blaga. Reflecțiile cu privire la specificul național au fost orientate, în această perioadă, asupra întrebărilor: cum sunt românii? și de ce sunt ei așa cum sunt? Inventarierea trăsăturilor, promovarea anumitor simboluri (de exemplu spațiul mioritic) sau descrierile alegorice și parodiile la adresa teoriilor referitoare la specificul național – toate acestea au fost modalități prin care caracterul național al românilor a fost conturat în anii interbelici, cea mai prolifică perioadă din istoria acestui tip de auto-reflecție identitară.

Cuvinte-cheie: imagine de sine, perioada interbelică, România, identitate națională, Völkerpsychologie
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă