Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   BISERICĂ, STAT ŞI NAŢIUNE. IMAGINI ISTORICE ŞI ISTORIOGRAFICE / CHURCH, STATE AND NATION. HISTORICAL IMAGES AND HISTORIOGRAPHY.

Autori:  NICOLETA HEGEDŰS.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2019.2.04

Published Online: 2019-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 50-69
VIEW PDF: FULL PDF

Acest studiu își propune prezentarea imaginii bisericii în raport cu statul și cu conceptul de națiune, așa cum s-au înrădăcinat ele în conștiința istorică românească în urma dezbaterii istoriografice, dar și a propagării discursului identitar al bisericilor și a contribuției ideilor formulate de filosofi ai culturii. Începuturile raporturilor dintre biserică și stat coincid cu nașterea statului însuși, iar naționalismul epocii moderne și contemporane a marcat în mod decisiv dinamica acestei relații, influențând atât imaginea de sine a bisericii, cât și viziunea generală asupra rolului ei în politică și societate.

Cuvinte-cheie: ortodoxie, greco-catolicism, naționalism, tradiție bizantină, comunism, religiozitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă