Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   ROMA IDEALĂ ÎN IMAGINARUL ISTORIC ROMÂNESC ÎNAINTE DE 1918 / THE IDEALIZED ROME IN THE ROMANIAN HISTORICAL IMAGINARY BEFORE 1918.

Autori:  MARIANA EGRI.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2019.2.02

Published Online: 2019-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 22-33
VIEW PDF: FULL PDF

La data la care Transilvania a ajuns să facă parte din România, în 1918, imaginea idealizată a Romei antice a devenit un element definitoriu al imaginarului istoric românesc. Un factor important al acestei evoluții a constat în emergența graduală a constructelor identității naționale moderne, în contextul transformărilor social-politice și culturale interne și externe, care au conturat modalitățile în care diferite grupuri sociale au integrat trecutul în memoria lor colectivă. Ca urmare, imaginea Romei antice a fost transformată treptat, dintr-un ideal intelectual al strămoșului exemplar într-o forță conducătoare a procesului de modernizare națională.

Cuvinte-cheie: moștenirea antichității clasice, mituri fondatoare, identitate națională, strămoș exemplar, modernizare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă