Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   REFLECŢII CU PRIVIRE LA DACII IMAGINARULUI ISTORIC ROMÂNESC / THOUGHTS ON THE DACIANS OF THE ROMANIAN HISTORICAL IMAGINARY.

Autori:  GELU A. FLOREA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2019.2.01

Published Online: 2019-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 1-21
VIEW PDF: FULL PDF

Acest articol prezintă câteva dintre problemele principale referitoare la imaginea publică a dacilor în cultura de masă și în discursul științific din România, încercând să identifice sursele acestei imagini vulgarizate a strămoșilor. Imaginarul colectiv este alimentat parțial de literatura academică și, ca urmare, el reflectă anumite aspecte ale discursului arheologic. Cu toate acestea, cercetarea arheologică de astăzi este caracterizată de o abordare metodologică de sens contrar, în care reconstruirea trecutului pleacă de la nivelul micro-comunităților, al faptelor particulare și al trăsăturilor regionale, respingând generalizările și interpretările lipsite de nuanțe. Aceasta pare să reprezinte esența clivajului dintre abordarea științifică, definită de spirit critic și de un scepticism moderat, pe de o parte, și reprezentările tradiționaliste, profund subiective, ale imaginarului colectiv, de cealaltă parte.

Cuvinte-cheie: daci, dacism, protocronism, imaginar istoric, stereotipuri.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă