Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2018  
         
  Articol:   FORMAREA JURISTULUI ÎN UNGARIA DUALISTĂ: STRATEGIILE DE CARIERĂ ŞI REŢELELE PERSONALE ALE LUI ALEXA DAVID LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XX-LEA / MAKING THE MAN OF LAW IN DUALIST HUNGARY: ALEXA DAVID’S CAREER STRATEGIES AND PERSONAL NETWORKS ON THE EVE OF THE TWENTIETH CENTURY.

Autori:  OVIDIU EMIL IUDEAN.
 
       
         
  Rezumat:  Formarea juristului în Ungaria Dualistă: Strategiile de carieră şi reţelele personale ale lui Alexa David la începutul secolului al XX-lea. Studiul de faţă se concentrează asupra traseului educaţional şi profesional al lui Alexa David, unul dintre absolvenţii de drept din ţinutul Năsăudului, în ultima decadă a secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Experienţele lui David exemplifică una dintre strategiile de construcţie naţională utilizate în regiune, care ţintea constituirea unui corp de indivizi educaţi în domeniul juridic, care puteau să apere interesele naţiunii române în tribunalele maghiare, şi care să contribuie la dezvoltarea sa în toate domeniile. În acelaşi timp, datorită legăturilor de rudenie cu cel mai înalt eşalon politic al Ungariei Dualiste, prin unchiul său Ion Ciocan, deputat în Parlamentul de la Budapesta, tânărul jurist s-a văzut plasat într-o poziţie privilegiată din punct de vedere financiar, fiind de asemenea introdus într-o reţea vastă, întinsă pe multiple comitate, şi cuprinzând indivizi din diferite categorii sociale şi profesionale. A reuşit să se folosească de această reţea în eforturile sale de avansare, returnând ajutorul primit după ce a reuşit să se erijeze ca parte a sistemului administrative al statului maghiar, şi apoi al celui român.

Cuvinte-cheie: Austro-Ungaria, Transilvania, studenţi la drept, jurişti, secolul XIX, strategii matrimoniale
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă