Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2018  
         
  Articol:   LIBERALISM ŞI NAŢIONALITATE LA ROMÂNI ÎN ANUL 1918 / ROMANIANS’ IDEALS OF LIBERALISM AND NATIONALITY IN 1918.

Autori:  IOAN BOLOVAN.
 
       
         
  Rezumat:   Liberalism şi naţionalitate la români în anul 1918. Scopul acestui articol este acela de arăta cum în toamna anului 1918, dar şi în deceniile anterioare Unirii, liberalismul şi naţionalismul au jalonat parcursul naţiunii române din Transilvania în epoca modernă. Prin urmare, românii au acumulat o experienţă democratică pe parcursul mai multor decenii, cu rezultate eficiente în gestionarea problemelor bisericeşti, şcolare, culturale, sociale şi economice. Ei au fost capabili în toamna anului 1918, când Marele Război era spre final iar Imperiul Austro-Ungar la un pas de dezmembrare, să îşi asume responsabilitatea desprinderii Transilvaniei de Ungaria şi a guvernării eficiente şi corecte a unei provincii devastate de patru ani de război şi aflată în pragul colapsului. Demersul nostru de a restitui, într-o încercare sintetică, destinul bisericii şi al societăţii civile în prepararea democratică a societăţii româneşti pentru Unirea de la 1918 a relevat complexitatea transformărilor politice, economice şi sociale din monarhia habsburgică între revoluţia de la 1848 şi Primul Război Mondial.

Cuvinte-cheie: Imperiul Austro-Ungar, Transilvania, societate civilă românească, liberalism şi nationalism
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă