Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2016  
         
  Articol:   CORESPONDENŢA LUI MIRCEA ELIADE CU MITROPOLITUL VASILE SUCIU / MIRCEA ELIADE’S CORRESPONDENCE WITH METROPOLITAN VASILE SUCIU.

Autori:  LUCIAN TURCU.
 
       
         
  Rezumat:  Studiul de față are în vedere dialogul epistolar dintre Mircea Eliade și mitropolitul greco-catolic Vasile Suciu. De fapt, este vorba despre două scrisori pe care tânărul filosof bucureștean i le-a trimis înaltului ierarh de la Blaj, cu scopul de a obține din partea acestuia volumele de teologie pe care le publicase. Este analizat contextul cultural în care se plasa în deceniul trei al secolului XX Mircea Eliade, autocaracterizarea pe care acesta și-o face, dar și felul în care își justifică interesul pentru cunoașterea teologiei răsăritene. De asemenea, este comentată opera teologică a mitropolitului Vasile Suciu, fiind sondată identitatea doctrinară a acesteia, care îi făcea pe unii intelectuali să creadă (printre ei, numărându-se și Mircea Eliade) că ea este reprezentativă pentru gândirea teologică a Bisericii răsăritene.

Cuvinte-cheie: scrisori, identitate religioasă, ortodoxie, greco-catolicism, operă teologică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă