Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2016  
         
  Articol:   ŢĂRANII LUI VASILE ALECSANDRI. IMAGINEA ŢĂRANULUI ÎN OPERA LUI VASILE ALECSANDRI / VASILE ALECSANDRI’S PEASANTS. THE PEASANT’S IMAGE IN VASILE ALECSANDRI’S WORK.

Autori:  CONSTANTIN BĂRBULESCU.
 
       
         
  Rezumat:  În lucrarea de față am încercat să surprindem imaginea țăranului român așa cum apare ea în opera unui scriitor reprezentativ din secolul al XIX-lea: Vasile Alecsandri. Or, din fericire pentru noi, țăranul este un personaj important în toate scrierile lui Vasile Alecsandri. Am exclus din această cercetare dramaturgia. Cu alte cuvinte am lucrat pe corespondență, poezie și proză. Imaginea multiformă a țăranului poate fi structurată în câteva teme de sine stătătoare. Am identificat astfel tema țăranului chinuit, a țăranului erou, a celui pitoresc, a celui real (din corespondență) și, în final, țăranul cel bun. În opera lui Vasile Alecsandri dimensiunea dominantă a imaginii țăranului este una pozitivă. În marea majoritate a situațiilor țăranul este un personaj pozitiv. Suntem aici în paradigma țăranului identitar, care, acum știm, nu este unică în secolul al XIX-lea.

Cuvinte-cheie: literatură, secolul al XIX-lea, țăran, imaginea țăranului, istorie
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă