Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2016  
         
  Articol:   CONSTRUIREA GENULUI ÎN PROVERBELE ROMÂNEŞTI / ASPECTS CONCERNING THE PERCEPTION OF THE ENGLISH LIBERALISM BY THE TRANSYLVANIAN ROMANIANS DURING THE XIXth CENTURY.

Autori:  ANDREI FAUR.
 
       
         
  Rezumat:  În proverbele româneşti, femeia este rea, leneşă, vicleană, slabă, guralivă, dar poate să fie şi frumoasă, muncitoare, cuminte, cinstită. Totuşi, ea nu este ca un bărbat. Orice ar face, femeia este mereu în umbra bărbatului. Chiar dacă atinge limita superioară a posibilităţilor sale, aceasta înseamnă de-abia atingerea limitei inferioare a capacităţilor masculine – ne spun toate aceste proverbe. Chiar dacă vin dintr-o realitate trecută, majoritatea fiind culese şi publicate în colecţii de folclor din secolul al XIX-lea, este imposibil să le datăm cu exactitate. Mai important este însă faptul că ele îşi dovedesc valabilitatea şi astăzi, ceea ce denotă o schimbare foarte redusă în ceea ce priveşte atitudinea faţă de femeie şi percepţia ei în societate.

Cuvinte-cheie: identitate de gen, discurs masculin, proverbe, epoca modernă, folclor românesc
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă