Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2016  
         
  Articol:   SOCIETATE CIVILĂ ŞI IDENTITATE NAŢIONALĂ ÎN TRANSILVANIA SECOLULUI AL XIX-LEA / CIVIL SOCIETY AND NATIONAL IDENTITY IN NINETEENTH-CENTURY TRANSYLVANIA.

Autori:  SORIN MITU.
 
       
         
  Rezumat:  În acest studiu vom încerca să schiţăm o imagine de ansamblu asupra fenomenului asociaţionist din Transilvania modernă, să îi evidenţiem originile şi să analizăm funcţiile pe care le-a îndeplinit, în relaţie cu identitatea naţională. Fenomenul asociaţionist se bazează pe comunicare, pe crearea unui spaţiu public în care indivizii îşi împărtăşesc ideile. Naţionalităţile din Austro-Ungaria au preferat să îşi construiască acest spaţiu public în mod separat, prin crearea unor societăţi civile paralele, de cele mai multe ori aflate în competiţie. Este o tradiţie care mai produce încă efecte în Transilvania.

Cuvinte-cheie: societate civilă, asociaţii politice şi culturale, identitate naţională, Transilvania, epoca modernă
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă