Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2014  
         
  Articol:   ALIMENTAŢIE ŢĂRĂNEASCĂ ÎN DOUĂ SATE DIN TRANSILVANIA / PEASANT NOURISHMENT IN TWO TRANSYLVANIAN VILLAGES.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Alimentaţie ţărănească în două sate din Transilvania. Lucrarea analizează comparativ practicile culinare din două comunităţi ardelene. Chiar dacă satele studiate prezintă multiple similarităţi în ceea ce priveşte pregătitul cărnii, de exemplu, există totuşi diferenţe notabile în meniurile lor zilnice: mămăliga şi sarmalele pentru o comunitate, respectiv pâinea şi zama pentru cealaltă. Aceste diferenţe acţionează ca mărci definitorii pentru cele două comunităţi. Gătitul este o sarcină feminină în ambele sate, dar înseamnă mult mai mult decât amestecarea legumelor cu carne şi apă şi turnarea lor într-o oală la fiert. Prepararea hranei implică şi alte sarcini asociate, cum ar fi adusul apei sau al lemnelor de foc. Toate acestea creează sau distrug sociabilităţi în lumea satului.

Cuvinte-cheie: hrană, gătit, gen, rural, carne
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă