Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2006  
         
  Articol:   RECENZIE - ANDREI ŞAGUNA, CORESPONDENŢA, I/1, EDIŢIE, STUDIU INTRODUCTIV ŞI NOTE DE: NICOLAE BOCŞAN, IOAN-VASILE LEB, GABRIEL GÂRDAN, PAVEL VESA, BOGDAN IVANOV, PRESA UNIVERSITARĂ CLUJEANĂ, CLUJ-NAPOCA, 2005, 568 P.

Autori:  ION CÂRJA.
 
       
         
  Rezumat:  Această lucrare ilustrează în mod fericit una din direcţiile de cercetare care câştigă tot mai mult teren în istoriografia românească a ultimilor 15 ani: restituirile documentare, introducerea în circuitul ştiinţific a materialelor inedite, în special a celor de arhivă. Istoriografia ecleziastică este un astfel de domeniu de preocupări, marginalizat cum bine se ştie de comandamentele ideologice ale vechiului regim, în care cercetarea arhivelor româneşti şi străine şi realizarea de corpusuri documentare, concomitent cu studiile de analiză şi interpretare, constituie o prioritate dintre cele mai ardente. În baza acestor raţiuni, profesorul Nicolae Bocşan, în prelungirea cercetărilor inaugurate de regretatul profesor Pompiliu Teodor asupra momentului Unirii religioase şi a multiplelor sale implicaţii pentru românii ardeleni, a relansat la Cluj, după 1989, studiile de istorie bisericească. Volumul de corespondenţă purtată de Andrei Şaguna cu ierarhii timpului său, este primul dintr-o serie care promite să mai încredinţeze tiparului alte câteva volume şi ilustrează acest imperativ al restituirilor documentare, pe care istoricul Nicolae Bocşan înţelege să-l concretizeze şi de această dată prin exemplul personal.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă