Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2005  
         
  Articol:   RECENZIE - GRETA MONICA MIRON, “…PORUNCESTE, SCOALE-TE, DU-TE, PROPOVEDUESTE…” BISERICA GRECO-CATOLICĂ DIN TRANSILVANIA. CLER SI ENORIASI (1697-1782), CLUJ-NAPOCA: PRESA UNIVERSITARĂ CLUJEANĂ, 2004, 600 P.

Autori:  SEVER CRISTIAN OANCEA.
 
       
         
  Rezumat:  Deschiderea realizată după anul 1989 le-a dat istoricilor români sansa de a se apleca din nou asupra unui domeniu de cercetare ocolit mai bine de patru decenii: trecutul Bisericii Române Unite din Transilvania. În sirul acestor demersuri se înscrie si lucrarea de faţă, care, printr-o abordare încadrabilă istoriei instituţionale, umple un mare gol în literatura de specialitate. Cartea este însă mai mult decât o istorie instituţională a Bisericii Unite din Transilvania. Prin atingerea unor probleme ce privesc organizarea si funcţionarea acesteia, ea dezvăluie, în fond, complexa realitate a societăţii rurale românesti de după unirea cu Biserca romană. în paralel, sunt surprinse evoluţiile produse în planul organizării bisericesti, în conformitate cu standardele Reformei catolice.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă