Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2005  
         
  Articol:   ANCHETA „STUDIA”: ISTORICII ŞI ARHIVELE PUBLICE DIN ROMÂNIA.

Autori:  OVIDIU GHITTA, VIOLETA BARBU, IOAN-AUREL POP, SORIN MITU, OVIDIU PECICAN, GHEORGHE GORUN, ŞTEFAN PURICI, CARMEN FLOREA, DANIEL DUMITRAN, ALIN CIUPALĂ, IONUŢ COSTEA.
 
       
         
  Rezumat:  Pentru simplul consumator cotidian de stiri livrate de presa scrisă ori de televiziunile din Romania, accesul la prăfuitele documente de arhivă si relaţia cu cei care le au in custodie nu intră, de regulă, in categoria subiectelor familiare. Excepţia, de altminteri notabilă, o constituie agitaţia periodică stirnită in jurul „dosarelor” Securităţii. Mediatizarea tăioaselor schimburi de replici si a proiectelor suspect de prudente legate de activitatea si solicitările Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii creează impresia că doar cercetarea inscrisurilor ce fac obiectul acelor nesfirsie dispute mai trebuie reglementată si liberalizată. In rest, adică in ceea ce priveste posibilitatea de a consulta in tihnă, comod si fără sicane acte păstrate in arhivele publice din ţară, totul pare a fi in regulă.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă