Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2004  
         
  Articol:   ANTECEDENTELE COLABORĂRII LUI VASILE MANGRA CU PUTEREA POLITICĂ DE LA BUDAPESTA / DIE VORAUSSETZUNGEN DER ZUSAMMENARBEIT ZWISCHEN VASILE MANGRA UND DEN POLITISCHEN MACHTTRÄGERN AUS BUDAPEST.

Autori:  MARIUS EPPEL.
 
       
         
  Rezumat:  Antecedentele colaborării lui Vasile Mangra cu puterea politică de la Budapesta. Decizia controversată a vicarului Vasile Mangra de a se alătura partidului ungar de guvernământ nu este, cum s-ar părea din prima vedere, luată brusc, ci a constituit punctul culminant al unui îndelungat proces de apropiere între ilustra faţă bisericească şi contele Tisza István. De la schimbul de gesturi prieteneşti la început, raportul dintre Vasile Mangra şi puterea politică de la Budapesta a trecut lent la discuţii serioase şi realizarea unor planuri comune. Pe lângă acest proces de apropiere se adaugă şi situaţia existentă atât în cadrul mişcării naţionale româneşti cât şi contextul politic al epocii, o epocă dificilă şi presărată de numeroase evenimente. Având în vedere toţi aceşti factori, studiul urmăreşte în timp dezvoltarea raporturilor dintre vicarul orădean şi partidul guvernamental din Ungaria.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă