Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2004  
         
  Articol:   ÎNTRE HAOS ŞI ORDINE. SAŞII TRANSILVĂNENI ÎN ULTIMILE LUNI ALE ANULUI 1849 / ZWISCHEN WIRREN UND ORDNUNG. DIE LETZTEN MONATE DES JAHRES 1849 UND DIE SIEBENBÜRGER SACHSEN.

Autori:  LORÁND MÁDLY.
 
       
         
  Rezumat:  Între haos şi ordine. Saşii transilvăneni în ultimile luni ale anului 1849. Ultimile luni ale anului 1849 au fost caracterizate de trecerea la noua organizare impusă de autorităţi după înfrângerea revoluţiei maghiae în august. Deasupra problemelor şi greutăţilor lăsate în urmă de războiul civil, noile autorităţi instalate încercau să reaşeze, cel puţin provizoriu, lucrurile pe o bază legală, prin emiterea unor ordonanţe şi legi, dar şi prin noua împărţire a Transilvaniei în districte militare. Starea lucrurilor de pe pământul crăiesc este bine ilustrată în presa încă relativ liberă a epocii dar şi în scrierile lui Bedeus von Scharberg, care relatează desfăşurarea evenimentelor din noul district al Sibiului, în aceste luni care marchează trecerea de la haos la ordinea legală, dar în care se prefigurează deja direcţia spre absolutism.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă