Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   FAMILY ARCHIVES IN THE 16TH CENTURY. THE MIKOLA FAMILY ARCHIVE.

Autori:  MÁRIA LUPESCU MAKÓ.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbhist.2021.1.02

Article history: Received 3.11.2020; Revised 25.03.2021;
Accepted 20.05.2021; Available online 03.02.2022.
pp. 47-77

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Arhive familiale în secolul al XVI-lea. Arhiva familiei Mikola. În aprilie 1573, după moartea capului familiei, Ferenc Mikola vârstnicii familiei Mikola s-au adunat la Someşeni pentru a prelua de la văduva acestuia arhiva familiei. Acţiunea desfăşurată potrivit cutumei, dar şi legislaţiei ţării a avut loc în prezenţa martorilor, ulterior eliberându-se şi un act doveditor. Studiul de faţă îşi propune să cerceteze procedeul predării arhivelor familiare nobiliare din Transilvania de la sfârşitul Evului mediu şi pe parcursul secolului al XVI-lea. În acest context vor fi prezentate modalităţile de păstrare şi ordonare a documentelor în perioada cercetată, precum şi împrejurările formării arhivelor familiare nobiliare. Accentul va fi pus pe prezentarea unui studiu caz, cel al arhivei familiei Mikola. Pornind de la documentul din aprilie 1573, vom prezenta pe scurt familia Mikola, arhiva familiei, dar şi martorii acţiunii de predare a arhivei. Dintre aceştia din urmă îi vom acorda o atenţie deosebită lui Ferenc Dávid, preotul paroh al oraşului Cluj şi superintendent. Titlul din urmă purtat de reformatorul religios va oferi ocazia să reflectăm şi asupra formării Bisericilor Reformate şi Unitariene din Transilvania.

Cuvinte cheie: familia Mikola, arhive familiale, arhiva Mikola, păstrarea documentelor, Transilvania, secolul al XVI-lea, Biserica Unitariană.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă