Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2020  
         
  Articol:   GRAFFITI, TITULI PICTI AND MANUFACTURER STAMPS IDENTIFIED ON ROMAN EARTHENWARE FROM THE POTAISSA LEGIONARY FORTRESS (2ND-3RD CENTURIES AD).

Autori:  LUCIANA NEDELEA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2020.1.03

Published Online: 2021-02-15
Published Print: 2021-02-25
pp. 39-70

FULL PDF

Din întregul lot ceramic (circa 10.000 de vase de factură romană) identificat in castrul legionar de la Potaissa, doar 10 vase prezintă graffiti, tituli picti şi ştampile de producător pe corpul lor (0,1% din total). Piesele ceramice au fost descoperite în diverse zone ale castrului, respectiv cazărmile soldaţilor (praetentura sinistra, praetentura dextra, latus praetorii dextrum, retentura), termele castrului (thermae), poarta de vest (porta decumana) şi clădirea comandamentului (Principia). În studiul de faţă voi oferi o interpretare a materialului descoperit, cât şi o explicaţie privind problema frecvenţei extrem de reduse a ştampilelor de producător în castrul legionar de la Potaissa.

Cuvinte cheie: Graffiti; ceramică romană; Potaissa; legio V Macedonica; castru legionar.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă