Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2019  
         
  Articol:   PRIMII BURSIERI LA ROMA AI NOII UNIVERSITĂȚI DIN CLUJ: GEORGE MATEESCU ȘI EMIL PANAITESCU / I PRIMI BORSISTI A ROMA DELLA NUOVA UNIVERSITÀ DI CLUJ: GEORGE MATEESCU E EMIL PANAITESCU.

Autori:  ȘERBAN TURCUȘ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2019.1.06

Published Online: 2019-06-30
Published Print: 2019-06-30
pp. 143-156
VIEW PDF: FULL PDF

Primii bursieri la Roma ai noii Universități din Cluj: George Mateescu și Emil Panaitescu. Una dintre prioritățile Universității din Cluj după inaugurarea sa, în toamna anului 1919, a fost dotarea cu profesori de rang universitar și specializarea acestora în străinătate. Dacă unii dintre profesori erau din Transilvania, o altă parte venea din regatul României pentru a ajuta la crearea de specialități universitare inexistente la Cluj până atunci. Vasile Pârvan a fost cel mai important profesor care a venit la Cluj, dar și-a adus cu el și colaboratorii săi de la Universitatea din București. Pentru studiul istoriei antice i-a adus pe George Mateescu și Emil Panaitescu. Imediat după inaugurarea cursurilor la Universitatea din Cluj, Pârvan a fondat la Roma o școală înalt specializată, Școala Română din Roma, al cărei director a devenit. Printre primii membri ai Școlii i-a adus și la Roma pe cei doi discipoli ai săi din Cluj, pe care i-a pus să se instruiască în tehnici și metodologii de cercetare specifice istoriei antice. Cei doi savanți, Mateescu și Panaitescu, vor deveni directorii Școlii Române din Roma după moartea lui Pârvan și vor coordona în specialitate noi și noi specialiști din Cluj, București, Iași și Cernăuți. Instituția din Roma va deveni principalul furnizor de intelectuali umaniști pentru România în următoarele decenii.

Cuvinte-cheie: Universitate, Transilvania, Cluj, Școala Română din Roma, Vasile Pârvan
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă