Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2019  
         
  Articol:   ÎMPRUMUTURI DE STUDIU PENTRU STUDENȚI TRANSILVĂNENI ÎN EPOCA REFORMEI. UN IZVOR BISTRIȚEAN PUȚIN CUNOSCUT, DIN ANII 1565-1626 / STUDIENDARLEHEN FÜR SIEBENBÜRGISCHE STUDIERENDE IM REFORMATIONSZEITALTER. EINE KAUM BEKANNTE BISTRITZER QUELLE AUS DEN JAHREN 1565-1626.

Autori:  KONRAD G. GÜNDISCH, ADINEL C. DINCĂ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2019.1.03

Published Online: 2019-06-30
Published Print: 2019-06-30
pp. 59-86
VIEW PDF: FULL PDF

Împrumuturi de studiu pentru studenți transilvăneni în epoca Reformei. Un izvor bistrițean puțin cunoscut, din anii 1565-1626. Textul de față se ocupă de o sursă scrisă deosebit de importantă pentru istoria educație superioare în Transilvania de Nord în intervalul delimitat de anii 1565 și 1626, fiind vorba mai precis de un registru care reunește contracte de împrumut pentru finanțarea studiilor universitare în străinătate. Contractele erau încheiate între Biserica Luterană, Capitlul Bistrița și tineri, alături de garanții lor. Această sursă, studiată parțial și superficial în veacul al XIX-lea, discutată strict din perspectiva evoluției învățământului local bistrițean, are o semnificație mai mare referitoare la eforturile făcute de comunitate pentru a-și constitui și perpetua propria elită intelectuală, indiferent de condiția social-economică a tinerilor capabili și dornici de a-și definitiva formarea. Autorii studiului tratează următoarele probleme: cine a constituit fondul destinat educației, cine a administrat banii, cine au fost beneficiarii și garanții, în ce condiții s-au acordat împrumuturile. Informația furnizată de registrul bistrițean este integrată într-un tablou prosopografic mai amplu referitor la indivizii pomeniți, majoritatea oameni ai bisericii din regiune, și este, de asemenea, evaluată dintr-o perspectivă culturală. Concepția notarială a contractelor de împrumut, scrierea autografă și recursul la sigilii personale documentează o dezvoltată mentalitate literată și juridică, cu adânci rădăcini în tradițiile medievale, de dinainte de Reforma protestantă. Analiza de față dorește să contribuie la înțelegerea mai profundă a sprijinului acordat de către comunitățile ardelene unor studenți în vederea constituirii unei elite intelectuale educate în Europa Centrală și Occidentală.

Cuvinte-cheie: Transilvania, Bistrița, Biserica Luterană, universitate, credit de studiu, registru
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă