Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2018  
         
  Articol:   SANCTUARUL” FORTUNEI SALUTARIS ŞI AL LUI IUPITER OPTIMUS MAXIMUS DE LA AMPELUM (ZLATNA/ZALATNA, JUDEŢUL ALBA). REGÎNDIREA DOCUMENTAŢIEI ARHEOLOGICE / THE “SANCTUARY” OF FORTUNA SALUTARIS AND JUPITER OPTIMUS MAXIMUS AT AMPELUM (ZLATNA/ZALATNA, ALBA COUNTY). RETHINKING THE ARCHAEOLOGICAL EVIDENCE.

Autori:  SILVIA MUSTAȚĂ.
 
       
         
  Rezumat:  
“Sanctuarul” Fortunei Salutaris şi al lui Iupiter Optimus Maximus de la Ampelum (Zlatna/Zalatna, judeţul Alba). Regîndirea documentaţiei arheologice. Cu ocazia lucrărilor de construcție efectuate în 1900 pentru extinderea topitoriei din Zlatna a fost identificată, printre altele, o groapă care a conținut cinci vase romane din bronz, așezate cu gura în jos. În apropierea gropii au fost descoperite două altare votive, dedicate Fortunei Salutaris și lui Iupiter Optimus Maximus. Situația arheologică l-a determinat pe Téglás Gábor să presupună că în zonă a existat un sanctuar dedicat celor două divinități și că vasele de bronz au fost folosite în cadrul activităților 1 The author would like to thank the anonymous reviewers of Studia UBB for their useful comments and suggestions. The same thoughts go towards Alpár Dobos for his help in translating the Hungarian literature.SUBB – Historia, Volume 63, Number 1, June 2018doi:10.24193/subbhist.2018.1.05 cultice desfășurate aici. Articolul analizează circumstanțele descoperirii și caracteristicile vaselor de bronz. Este susținut faptul că informațiile referitoare la contextul de descoperire nu sunt suficiente pentru a presupune o legătură directă între cele două altare și grupul de vase de bronz. De asemenea, în stadiul actual al cercetării, vasele de bronz descoperite la Ampelum reprezintă singurul serviciu din metal identificat până acum în Dacia romană, care a fost folosit, foarte probabil, pentru a prepara calda (vin amestecat cu apă caldă).

Cuvinte-cheie: Dacia romană, Ampelum, vase de bronz, prepararea vinului, importuri.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă