Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2018  
         
  Articol:   ROMA 1938: COHORTA TRAIANICĂ A GENERALULUI FRANCESCO S. GRAZIOLI / ROMA 1938: LA COORTE TRAIANEA DEL GENERALE FRANCESCO S. GRAZIOLI.

Autori:  ANNA MARIA LIBERATI.
 
       
         
  Rezumat:  
Roma 1938: cohorta traianică a generalului Francesco S. Grazioli. Articolul prezintă un document inedit datat în 7 septembrie 1938, care descrie liniile directoare ale unui proiect de organizare a unei cohorte de epocă trainaică. Autorul acestui document este generalul Francesco S. Grazioli, însărcinatul guvernului italian pentru organizarea unei formaţiuni militare de epocă augusteică, cu scopul ca ea să defileze cu ocazia ceremoniei de închidere a Bimilenarului augusteic. În mod neaşteptat, Grazioli a ilustrat aceste linii directoare ale proiectului, care în cele din urmă nu a mai fost pus în practică, inspirîndu-se din iconografia epocii lui Traian. Aceasta demonstrează la rîndul său marea forţă evocatoare a puterii şi ideologiei legate de împăratul Traian.

Cuvinte-cheie: Traian, Francesco S. Grazioli, cohorta traianică, putere şi ideologie, Expoziţia augusteică a romanităţii, romanitate şi fascism.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă