Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2018  
         
  Articol:   FORTIFICAŢIILE MEDIANE DE PE FRONTIERA DACIEI POROLISSENSIS: STRUCTURI, PEISAJ, FUNCŢIONALITATE / THE FORTLETS ON THE FRONTIER OF DACIA POROLISSENSIS: STRUCTURES, LANDSCAPE, FUNCTIONALITY.

Autori:  HORAȚIU COCIŞ.
 
       
         
  Rezumat:  
Fortificaţiile mediane de pe frontiera Daciei Porolissensis: structuri, peisaj, funcţionalitate. Frontiera Daciei Porolissensis a fost organizată într-o schemă sau formă tripartită de funcționare. În prima linie erau castrele auxiliare, în a doua structurile de tip burgus (fortificații mediane) iar în a treia și cea mai îndepărtată, turnurile de supraveghere, toate aceste elemente militare fiind conectate între ele prin drumuri și întărite în cele mai importante zone cu fortificații liniare. Prezentul studiu tratează a doua linie de structuri de tip burgus, încercând să stabilească pe cât posibil rolul lor în cadrul mecanismului frontierei Daciei Porolissensis. Acest tip de instalații militare limitrofe nu a mai fost studiat separat, din acest motiv, acest articol își propune să cuantifice informația disponibilă și să aducă, pe cât posibil, o mai bună înțelegere asupra rolului acestor fortificații mediane în traficului intra și extra provinciam, a comerțului cât și a rolului, cel mai probabil, în interceptarea micilor raiduri ori a brigandajului la scară redusă.

Cuvinte-cheie: Frontiera romană, Dacia Porolissensis, burgi, fortificații mediane, funcționalitate.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă