Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2018  
         
  Articol:   VASE CERAMICE DECORATE CU CANELURI ŞI PALMETE DE LA GRĂDIȘTEA DE MUNTE – SARMIZEGETUSA REGIA / CERAMIC VESSELS DECORATED WITH GROOVES AND PALMETTES FROM GRĂDIȘTEA DE MUNTE-SARMIZEGETUSA REGIA.

Autori:  GABRIEL ANDREICA.
 
       
         
  Rezumat:  
Vase ceramice decorate cu caneluri şi palmete de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia. Materialul ceramic descoperit în capitala Daciei preromane, Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, este remarcabil prin marea sa diversitate. Dacă producțiile locale se bucură de mai multă atenție din partea cercetătorilor, nu același lucru se poate afirma despre importuri și imitațiile acestora. Aceste ultime categorii necesită o mai mare atenție. Cu excepția ceramicii dacice pictate, care a fost analizată mult mai atent, restul materialelor încă necesită studii de aprofundare. O analiză atentă a așa-numitelor vase ceramice cu „caneluri”, și a celor decorate cu palmete oferă noi interpretări privind funcționalitatea acestora, proveniența și cronologia, și de asemenea noi informații privind contextele descoperirii lor.

Cuvinte-cheie: Sarmizegetusa Regia, vase cu coaste, daci, importuri, imitații.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă