Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2017  
         
  Articol:   ÎN CASELE ORĂȘENILOR DIN ALTE VREMURI. O INTRODUCERE ÎN STUDIUL LOCUINȚELOR DIN TIMIȘOARA SECOLULUI AL XVIII-LEA. / IN THE HOMES OF TOWNSMEN FROM THE OLDEN TIME. AN INTRODUCTION TO THE STUDY OF TOWN HOUSES IN EIGHTEENTH-CENTURY TIMIŞOARA .

Autori:  SANDRA HIRSCH.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2017.1.04

Published Online: 2017-06-29
Published Print: 2017-06-29
pp.35-55

FULL PDF

ABSTRACT:
În casele orășenilor din alte vremuri. O introducere în studiul locuințelor din Timișoara secolului al XVIII-lea. Cercetarea locuirii urbane poate îmbrăca diverse și numeroase fețe. Studiul acesta își propune analiza din perspectivă microistorică a locuințelor timișorenilor din secolul XVIII. Folosind metodele istoriei culturale și sociale și valorificând documente inedite precum inventarele și testamentele, încercăm să descoperim cum anume arata un interior de casă, ce obiecte de decor sau de mobilier înfrumusețau camerele, cum își împărțeau timpul membrii unei gospodării, ce hrană sau ce îmbrăcăminte aveau la dispoziție etc. Articolul pornește de la condițiile generale de trai în cetatea habsburgică, pentru a intra apoi in detaliile vieții private a orășenilor. Pentru asta, scoatem în evidență alăturarea mai multor tipuri de surse, dar și modul în care informațiile legate de posesiunile oamenilor sunt dispuse în documente. De la inventare mai sărace la cele mai complexe testamente, sursele acoperă o arie largă de subdomenii ale ‖istoriei mărunte‖. Prin cele trei studii de caz prezentate am căutat să arătăm dacă locuirea în orașul de pe Bega se aseamănă cu cea din Europa premodernă și dacă timișorenii sunt la curent cu ‖moda‖ de pe continent. Analiza celor trei exemple a urmărit amplasarea locuinței, structura internă, locatarii săi și descrierea bunurilor posedate. Imaginile rezultate oferă o introspecție neașteptată și vie a sferei domestice de altădată.

Cuvinte-cheie: Timișoara, secolul al XVIII-lea, locuire urbană, sfera domestică, inventare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă