Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2017  
         
  Articol:   CARTEA MEDIEVALA IN TRANSILVANIA PREMODERNA. PRELIMINARII LA O CERCETARE. / THE MEDIEVAL BOOK IN EARLY MODERN TRANSYLVANIA PRELIMINARY ASSESSMENTS.

Autori:  ADINEL DINCĂ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2017.1.03

Published Online: 2017-06-29
Published Print: 2017-06-29
pp.23-34

FULL PDF

ABSTRACT:
Cartea medievală în Transilvania premodernă. Preliminarii la o cercetare. Articolul de față își propune să reia, după o întrerupere de mai bine de 100 de ani, un subiect de cercetare generos, bine reprezentat pe scena internațională și regională, dar cu totul ieșit din atenția cercetătorilor din România: istoria cărții medievale din Transilvania din perspectiva destinului post-medieval al acesteia. Perspectivele de cercetare se axează pe două direcții majore: pe de o parte, analiza circumstanțelor istorice în care cartea medievală a fost păstrată și eventual folosită continuu în secolele XVI-XVII, pe de altă parte, este vorba de studiul fragmentelor desprinse din manuscrisele și tipăriturile medievale aflate în circulație locală, refolosite în secolele XVI-XVII drept materiale în legarea coperților volumelor moderne. Destinul cărților, fata libelli, în perioada intermediară dintre folosirea lor pragmatică și transformarea lor în obiecte de patrimoniu cultural în decursul secolului al XIX-lea, se desprinde astfel ca o temă de cercetare distinctă pe plan național. Considerațiile preliminare privind aceasă temă de cercetare în România privesc circumscrierea subiectului și o privire generală asupra surselor aflate la dispoziția cercetătorilor, în paralel cu o primă evaluare a progreselor în domeniu pe plan internațional.

Cuvinte-cheie: Transilvania medievală și modern-timpurie, manuscris, carte tipărită, studiul fragmentelor.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă