Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2017  
         
  Articol:   COLECȚII DE PREDICI ALE LUI JOHANNES ECK IN BIBLIOTECILE DIN TRANSILVANIA. / SERMON COLLECTIONS OF JOHANNES ECK IN TRANSYLVANIAN LIBRARIES .

Autori:  PAULA COTOI.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2017.1.02

Published Online: 2017-06-29
Published Print: 2017-06-29
pp.11-22

FULL PDF

ABSTRACT:
Colecții de predici ale lui Johannes Eck în bibliotecile din Transilvania. Câteva biblioteci din Transilvania păstrează în cuprinsul colecțiilor lor istorice lucrări ale unui important reprezentant al catolicismului epocii moderne timpurii, Johannes Eck (1486-1543). Lucrarea de față are în vedere volumele acestui autor, tipărite în prima jumătate a secolului al XVI-lea, acordând o atenție specială colecțiilor de predici, predominante în rândul cărților regăsite în Transilvania. Numărul acestora este destul de redus, dar analiza însemnărilor de proprietate permite formularea câtorva observații. Astfel, componenta bibliografică a studiului, prin care sunt identificate volumele păstrate, între care unele nu au fost catalogate până în prezent, este însoțită de o abordare istorică, ce chestionează contextul receptării lor. Cu câteva excepții, în care indiciile referitoare la proprietari și la utilizarea cărților fie lipsesc, fie sunt foarte târzii, lucrările lui Eck par a fi circulat atât în perioada răspândirii ideilor Reformei, cât și ulterior adoptării noilor confesiuni.

Cuvinte-cheie: colecții de predici, Reformă, Johannes Eck, Mediascher Predigtbuch, misiune franciscană
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă