Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2016  
         
  Articol:   CONSIDERAȚII CU PRIVIRE LA CÂTEVA DINTRE DRUMURILE DIN MOESIA, MENȚIONATE ÎN ITINERARIA PICTA ET ADNOTATA / SOME CONSIDERATIONS ABOUT SEVERAL ROADS FROM MOESIA REFLECTED IN ITINERARIA PICTA ET ADNOTATA.

Autori:  FLORIN-GHEORGHE FODOREAN.
 
       
         
  Rezumat:  Acum câţiva ani, în 2011, am început o cercetare legată de cele mai importante documente cartografice ale lumii romane: Tabula Peutingeriana şi Itinerarium Antonini. Ideea aceastei cercetări a început de la câteva întrebări fundamentale: 1. Cele două documente amintite oferă informaţii diferite privind drumurile din provinciile romane? 2. Cum putem stabili acest lucru? 3. Cum au fost descrise aceste drumuri în alte surse romane târzii, precum Notitia Dignitatum, itinerariul de la Bordeaux sau Cosmographia Anonimului din Ravenna? 4. Cum au fost redactate Tabula Peutingeriana şi Itinerarium Antonini? 5. Prin compararea drumurilor din anumite provincii, se pot obţine informaţii noi utile în datarea celor două documente? 6. Până în prezent, pentru a data cele două documente, istoricii le-au discutat fie în ansamblu, fie separat, concentrându-se uneori pe detalii prea mici, nesemnificative din anumite zone. Ce alte criterii metodologice sau mijloace pot fi utilizate, în afară de metodele clasice stabilite, pentru a obţine noi date? 7. Se poate face o distincţie între scopul Tabulei şi cel al documentului Itinerarium Antonini? 8. Presupunând că pot fi identificate noi criterii de datare, pot fi aceastea utile pentru viitoare cercetări, şi poate fi această metodă aplicată şi pentru alte regiuni, şi în final pentru toate provinciile romane? 9. Atât Tabula Peutingeriana, cât şi Itinerarium Antonini, amintesc fiecare în jur de 2700 de aşezări. Pot fi comparate cele două documente prin analiza prezenţei sau absenţei anumitor localităţi, pentru a data aceste documente? Pentru a descoperi noi informaţii, am comparat distanţele dintre aşezări, şi am decis să discut situaţia din Moesia.

Cuvinte cheie: Imperiul Roman, cartografie, Tabula Peutingeriana, itineraria, Moesia.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă