Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2016  
         
  Articol:   O TRUSĂ DE BIJUTIER DESCOPERITĂ LA SARMIZEGETUSA REGIA (GRĂDIȘTEA DE MUNTE, JUD. HUNEDOARA). / A JEWELLER TOOLS KIT DISCOVERED AT SARMIZEGETUSA REGIA (GRĂDIȘTEA DE MUNTE, HUNEDOARA COUNTY).

Autori:  LILIANA DANIELA MATEESCU-SUCIU.
 
       
         
  Rezumat:  O trusă de bijutier descoperită la Sarmizegetusa Regia (Grădiștea de Munte, jud. Hunedoara). Trusa de bijutier care face obiectul studiului de față a fost descoperită pe o terasă de mici dimensiuni, denumită convenţional Terasa VIII A, aflată în imediata vecinătate a fortificației și a sanctuarului de la Sarmizegetusa Regia. Este vorba de un depozit de piese de fier, aflat într-o groapă căptușită cu pietre. Piesele care compun depozitul constituie, după toate probabilităţile, instrumentarul unui meşter orfevrar. Depozitul conține 48 de piese întregi sau fragmentare, după cum urmează : 30 de unelte de fier (o nicovală, un ciocan, un cleşte, un compas cu funcție de şubler, zece pile, nouă dălţi, două punctatoare, o cuţitoaie, un răzuitor, o linguriţă, un sfredel şi un cuţitaş), trei crampoane și o verigă din fier, o cute de piatră şi un buton / mărgea din pastă de sticlă, patru cuie (întregi şi fragmentare), șase fragmente de piese, greu de identificat şi două plăcuţe, una de fier şi cealaltă de bronz. Diversitatea pieselor face ca trusa să fie unică între descoperirile din Dacia şi, totodată să fie una dintre cele mai complexe descoperiri de acest tip pentru lumea antică. Trusa de bijutier se datează în intervalul cronologic cuprins între a doua jumătate a secolului I e.n. și începutul secolului al II-lea e.n.

Cuvinte cheie: Sarmizegetusa Regia, trusă de bijutier, orfevărie, daci, La Tène.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă