Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2016  
         
  Articol:   VOTIVE STONE CARVINGS FROM TIBISCUM. LOCAL PRODUCTION AND IMPORT / SCULPTURI VOTIVE DE LA TIBISCUM. PRODUCŢIE LOCALĂ ȘI IMPORTURI. .

Autori:  MARIANA BALACI CRÎNGUȘ, CĂTĂLIN BALACI.
 
       
         
  Rezumat:  Sculpturi votive de la Tibiscum. Producţie locală și importuri. Tibiscum este o importantă așezare militară și civilă din Dacia Superior. Castrul era garnizoana mai multor unităţi, în special din provinciile orientale ale Imperiului și pe lângă fortificaţie a înflorit o așezare civilă care, în secolul al III-lea p. Chr., a devenit municipium, sau cel puţin o parte a acesteia. Reliefurile în piatră descoperite în castru, vicus sau municipium, înfăţișează în general divinităţi greco-romane, în ciuda faptului că unităţile principale care formau garnizoana erau de origine orientală. Au fost descoperite statui și reliefuri care înfăţișează pe Iupiter, Diana, Mercurius, Silvanus, Liber Pater, Venus, Hercules etc., și, pe lângă acestea, câteva reprezentări ale Cavalerilor Danubieni și două reliefuri ale zeiţei Epona. Unele au fost realizate în atelierul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, altele provin din ateliere de la sud de Dunăre și unele au fost produse în atelierul local. Produsele locale sunt ușor de recunoscut pentru că sunt de dimensiuni mici și foarte schematizate. 

Cuvinte cheie: Reliefuri votive, ateliere de pietrărie, producţie locală, divinităţi greco-romane
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă