Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   STÂNJENUL DOMNESC. UNIFORMIZAREA MĂSURILOR ŞI CONSTITUIREA ŢĂRII ROMÂNEŞTI, 1775-1831 / THE PRINCELY FATHOM. UNIFORMIZATION OF MEASURES AND STATE MAKING IN WALLACHIA, 1775-1831.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Stânjenul domnesc. Uniformizarea măsurilor şi constituirea Ţării Româneşti, 1775-1831. Articolul de faţă discută relaţia dintre uniformizarea măsurilor şi transformarea statului în Ţara Românească din perioada 1775-1831, concentrându-se asupra stânjenului, o măsură de lungime folosită înainte de introducerea sistemului metric. Istoriografia metrologică românească a tratat măsurile premoderne ca standarde, uşor de convertit în sistemul metric. Articolul meu arată în schimb că încercările coerente ale puterii centrale – domnia – de a defini şi controla măsurile pot fi documentate doar din ultimul sfert al veacului al XVIII-lea. Provocat de disoluţia stăpânirilor obşteşti şi de comodificarea incipientă a pământului, acest proces a contribuit la birocratizarea aparatului de stat şi la constituirea statului ca entitate impersonală.

Cuvinte cheie: stânjen, standardizare, Ţara Românească, perioada fanariotă, stat, ideea de stat, birocratizare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă