Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   SEMNELE EXTERIOARE ALE SĂRĂCIEI ? VIAŢA MATERIALĂ A ORDINELOR MENDICANTE ÎN EUROPA CENTRAL-RĂSĂRITEANĂ. O ANALIZĂ A SURSELOR ICONOGRAFICE ŞI ARTISTICE / SIGNES EXTÉRIEURS DE PAUVRETÉ ? LA VIE MATÉRIELLE DES ORDRES MENDIANTS EN EUROPE CENTRAL À TRAVERS LES SOURCES ICONOGRAPHIQUES ET ARTISTIQUES.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Semnele exterioare ale sărăciei ? Viaţa materială a ordinelor mendicante în Europa Central-Răsăriteană. O analiză a surselor iconografice şi artistice. Scopul acestui articol este acela de a evalua într-o manieră preliminară cercetarea postdoctorală desfăşurată în cadrul proiectului MARGEC - Marginalitate. Economie şi Creştinism. Viaţa materială a conventurilor mendicante din Centrul Europei (1220-1550), finanţat de Agenţia Naţională pentru Cercetare (ANR). Cercetarea întreprinsă şi-a propus să urmărească posibilele legături existente între ordinele mendicante şi circulaţia bunurilor, legături analizate prin intermediul surselor vizuale. Acest articol, deci, investighează sărăcia exprimată de către fraţii mendicanţi şi felul în care exprimarea acestei opţiuni se intersectează cu aşteptările devoţionale ale comunităţii în care ei activează, îndeosebi ale patronilor/protectorilor aşezărilor mendicante.

Cuvinte cheie: ordine mendicante, sărăcie, patronaj, arhitectură, echipament liturgic, cărţi
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă