Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   EPULUM DEDIT: BANCHETELE PUBLICE ÎN INSCRIPŢIILE LATINE / EPULUM DEDIT: ÖFFENTLICHE BANKETTE IN DEN LATEINISCHEN INSCHRIFTEN.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Epulum dedit: Banchetele publice în inscripţiile latine. Prezenta contribuţie analizează dovezile epigrafice din perioada Principatului (secolele IIII p. Chr.) privind banchetele publice (epulum sau termeni similari) în provinciile latine occidentale ale Imperiului Roman. Asemenea banchete vizau în primul rînd consolidarea conştiinţei de sine a membrilor comunităţilor, în primul rînd urbane, dar şi rurale, ca o unitate socio-politică, mai cu seamă din perspectiva bărbaţilor adulţi liberi. Ca atare, banchetele publice presupun întotdeauna şi excluderea altor persoane care trăiau în accelaşi loc: sclavi, locuitori fără dreptul de cetate al comunităţii (incolae), femei şi copii. Aceste grupuri sociale erau doar rareori incluse în asemenea festivităţi. În acelaşi sens, banchetele publice slujeau la accentuarea diferenţelor ierarhice din cadrul unităţii socio-politice, scoţînd în evidenţă principalele stări prezente în viaţa urbană: decurionii, augustalii şi populus/plebs. În acelaşi timp, epulum era un instrument important prin care membrii elitelor îşi ancorau munificenţa privată în memoria colectivă, mai cu seamă prin finanţarea unor banchete ţinute annual de ziua donatorului.

Cuvinte cheie: istorie romană; epigrafie latină; banchete publice în Imperiul Roman; viaţa urbană romană; munificenţa în Imperiul Roman

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă