Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   PARTICIPAREA LA SACRIFICIU ŞI BANCHET CA PRIVILEGIU ACORDAT STRĂINILOR ÎN LUMEA PONTICĂŞI LOCUITORILOR ACESTEIA ÎN STRĂINĂTATE / LADUNG ZU OPFER UND BANKETT ALS AUSZEICHNUNG DER FREMDE IM PONTISCHEN RAUM UND DER PONTIKOI IN DER FREMDE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Participarea la sacrificiu şi banchet ca privilegiu acordat străinilor în lumea ponticăşi locuitorilor acesteia în străinătate. Problematica „sacrificiului şi banchetului“ la grecii antici implică o multitudine de aspecte, a căror cercetare adecvată ar depăşi cu mult limitele circumscrise unui studiu. Ca atare, autorul încearcă o aprofundare a discuţiei legate de doar două dintre aceste aspecte. În primul rând, este propusă o reflecţie – pe baza inscripţiilor onorifice – asupra participării la sacrificiu şi banchet ca stimulent al perceperii străinului ca oaspete în contextul mobilităţii persoanelor atestate în lumea pontică şi a locuitorilor acesteia în alte regiuni ale oikoumenei. În al doilea rând, prin analiza unor exemple concrete,autorul încearcă să contribuie la discuţia de ansamblu aferentă termenului de xénos în evoluţia sa semantică de la străin/duşman la oaspete/prieten. Atestările invocate par destul de relevante pentru a putea vorbi de două funcţii pe care le îndeplinea invitaţia adresată unui străin de a participa la sacrificiu şi banchet. Pe de o parte, ar fi vorba de un rol diplomatic, în sensul recunoaşterii oficiale a unor pontikoi ca reprezentanţi ai comunităţilor sau a dinaştilor lor. Pe de altă parte, o atare invitaţie adresată unor proxenoi – indiferent dacă aceştia apar atestaţi în arealul Pontului Euxin sau în alte regiuni ale lumii greceşti – pare să echivaleze cu integrarea de facto în corpul cetăţenesc a unor străini care altfel deţineau doar un drept de cetăţenie potenţial.

Cuvinte cheie: Marea Neagră, epigrafie, diplomaţie, proxenoi, invitaţie.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă