Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   BĂUTURĂ ŞI JOCURI DE NOROC ÎN CASTRUL ROMAN DE LA POROLISSUM. REZULTATE PRELIMINARE OFERITE DE SĂPĂTURILE DE LA CLĂDIREA C3 / DRINKING AND GAMING IN THE ROMAN FORT OF POROLISSUM. PRELIMINARY DATA OFFERED BY THE EXCAVATION AT BUILDING C3.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Băutură şi jocuri de noroc în castrul roman de la Porolissum. Rezultate preliminare oferite de săpăturile de la clădirea C3. Consumul de băuturi şi practicarea jocurilor de noroc în castrul roman de la Porolissum. Rezultate preliminare oferite de cercetarea arheologică a clădirii C3. Informațiile referitoare la convivialitate în context militar sunt puține la nivelul Imperiului Roman. Chiar dacă până în momentul de față au fost întreprinse cercetări de amploare în interiorul castrelor, cu mici excepții, elementele care pot fi legate de asemenea practici nu sunt univoce. În ultima vreme cercetarea modernă a scos în evidenţă două tipuri de activităţi care pot viza astfel de aspecte, fiecare reflectând fenomene sociale diferite: convivia care aveau loc, de obicei, în triclinia amenajate în praetorium sau în locuinţa centurionului şi care erau reglementate prin prevederi şi ierarhii sociale specifice, şi banchetele publice care includeau practicarea jocurilor de noroc şi consumul de băuturi şi care erau probabil deschise întregii comunităţi de soldaţi staţionată în castru. Pornind de la datele oferite de cercetarea arheologică a clădirii C3 aflată în castrul roman auxiliar de la Porolissum – Dealul Pomet (Moigrad, România), autorii încearcă să ofere o primă interpretare a informaţiilor înregistrate. Clădirea, care a fost utilizată în primele sale faze de funcționare ca bazin de apă, a fost restructurată la un moment dat şi a fost prevăzută cu un etaj. Descoperirile identificate în contextele arheologice legate de acest etaj (jetoane de sticlă şi ceramică, zaruri, veselă de sticlă şi ceramică) oferă indicii importante în vederea localizării aici a unui spațiu dedicat banchetelor publice, care a funcționat în cadrul castrului roman de la Porolissum în ultima fază de utilizare a clădirii, spre jumătatea secolului al III-lea p. Chr.

Cuvinte cheie: Dacia romană, Porolissum, castru auxiliar, viaţă cotidiană în mediu militar, banchete publice.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă