Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   LA BANCHET CU REGELE. VESELA DE MASĂ DE LA SARMIZEGETUSA REGIA / FEASTING WITH THE KING. THE TABLEWARE OF SARMIZEGETUSA REGIA.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  La banchet cu regele. Vesela de masă de la Sarmizegetusa Regia. Vesela găsită la Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia formează majoritatea materialului ceramic descoperit şi publicat pînă în prezent. Deşi s-au bucurat de o oarecare atenţie, mai ales cele pictate, studiul acestor recipiente rămîne la un nivel general. Ele sunt produse locale, majoritatea inspirate de produsele elenistice tîrzii şi romane imperiale timpurii; doar puţine importuri au fost deocamdată identificate. O analiză amănunţită a principalelor forme şi variante indică o cronologie tîrzie pentru această categorie funcţională, spre sfîrşitul secolului I p. Chr., predominanţa bolurilor şi a străchinilor carenate şi raritatea vaselor de băut. De asemenea, cel puţin pentru zona din vecinătatea sanctuarului, trebuie observat că începe să se contureze şi la Sarmizegetusa Regia un model similar de ansamblu ceramic: veselă – vase de provizii – vase de gătit.

Cuvinte cheie: Sarmizegetusa Regia, ceramică dacică, veselă de masă, imitaţii, funcţionalitate.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă