Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   BANCHETELE TRACILOR CA EXPRESIE A CONTACTELOR INTERCULTURALE. O PRIVIRE GRĂBITĂ PRIN GĂURILE SITEI / THE BANQUETS OF THRACIANS AS AN EXPRESSION OF INTERCULTURAL CONTACTS. A QUICK GLANCE THROUGH THE STRAINER’S HOLES.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Banchetele tracilor ca expresie a contactelor interculturale. O privire grăbită prin găurile sitei. Pe baza informaţiilor oferite de izvoarele literare, nu foarte multe, dar contradictorii, despre banchetele tracice însoţite de consumul de vin, autorul se opreşte asupra unuia dintre ele, descris de Diodor din Sicilia, care se referă la un mod particular getic de a bea vin. Pentru a examina acest obicei getic aparte, sunt discutate informaţiile arheologice oferite de morminte, aşezări şi tezaure, cum ar fi vasele pentru consumul de vin, grupuri de vase de băut, importuri şi imitaţii de modele din lumea greacă şi romană. E un fapt incontestabil că relaţia dintre putere şi prestigiu şi băutul vinului prezente în societăţi cum sunt cea greco-macedoneană şi elenistică, iar mai tîrziu cea romană, au alcătuit modelul pentru elitele trace. Aproape tot ce se află în legătură cu vinul în lumea tracă se datorează acestor poli de prestigiu şi influenţă: modelul banchetului, vasele de băut, modul de preparare a vinului înainte de servire, chiar originile vinului.

Cuvinte cheie: traci, banchete, vin, modele culturale, imitaţie, aculturaţie.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă