Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   LA BĂUT CU ZEII? PROBLEMA DEPOZITELOR DE VASE DIN TRANSILVANIA EPOCII BRONZULUI / DRINKING WITH THE GODS? THE PROBLEM OF BRONZE AGE POT DEPOSITS IN TRANSYLVANIA.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  La băut cu zeii? Problema depozitelor de vase din Transilvania epocii bronzului. În preistorie nu există un consens general în legătură cu rolul băuturilor alcoolice în practicile rituale. Există unele studii asupra subiectului şi un număr de dezbateri în jurul depunerilor de ceramică în epoca bronzului. Deşi nu există un catalog al depunerilor de ceramică din România, asemenea descoperiri au fost menţionate în contribuţii asupra aspectelor generale ale practicilor rituale ale epocii bronzului. Monografii recent publicate ale unor aşezări de epoca bronzului includ de asemenea discuţii asupra acestor categorii de descoperiri. În prezentul articol voi prezenta o serie de descoperiri care pot fi legate de titlul pe care l-am ales. În opinia mea, un depozit de vase reprezintă o depunere intenţionată şi ireversibilă a unui sau a mai multor vase întregi sau întregibile, mai ales pentru băut, în diverse contexte care nu reprezintă un inventar funerar sau care nu au alte semnificaţii rituale (cum sunt cele din sanctuare ori cele care aparţin unui tezaur metalic) sau utilizare domestică demonstrabilă (fäntâni sau inventarul ceramic al unei case etc.).

Cuvinte cheie: epoca bronzului, Transilvania, depuneri de vase, ritual, libaţie.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă