Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2013  
         
  Articol:   “ABSOLUTISM FĂRĂ CONTRAREFORMĂ”? CATOLICIZAREA FUNCŢIILOR PUBLICE ÎN BISTRIŢA ÎN SECOLUL AL XVIII-LEA / “ABSOLUTISM WITHOUT COUNTER-REFORMATION”? THE CATHOLICIZATION OF PUBLIC TOWN OFFICES IN BISTRIŢA IN THE EIGHTEENTH CENTURY.

Autori:  SEVER CRISTIAN OANCEA.
 
       
         
  Rezumat:  Pornind de la teza istoricului Robert J. W. Evans - Transilvania, un “absolutism fără Contrareformă” –, acest studiu abordează politica de catolicizare întreprinsă de Viena într-un mic oraş săsesc din Transilvania, Bistriţa, în secolul al XVIII-lea. Este avută în vederea funcţia ca instrumentum regni sau, cu alte cuvinte, postul ca mijloc de control politic şi confesional. Principala teză a autorului e aceea că habsburgii au reuşit într-adevăr să “distrugă” vechea ordine, mai întai prin promovarea unei legislaţii menite să îi favorizeze pe catolici, iar mai apoi prin implementarea ei. Punerea acesteia în practică s-a realizat prin numeroase intervenţii în procesul de alegere “liberă” a judecătorilor şi consilierilor orăşeneşti. O atare abordare permite observarea modului în care “statul” modern a reuşit să preia controlul asupra afacerilor politice locale. Astfel, putem constata cum catolicizarea a dat naştere unei noi elite orăşeneşti, a cărei ascensiune nu era legată de vechea oligarhie a patriciatului bistriţean, ci, din contră, de interesele habsburgilor.

Cuvinte cheie: Secolul XVIII, habsburgi, Transilvania, saşi transilvăneni, elite urbane, Contrareformă, Absolutism
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă