Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA ARTIUM - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   AMERICAN AND JEWISH ART HISTORIANS IN CORRESPONDENCE WITH PROF. C. PETRANU (1893-1945).

Autori:  NICOLAE SABĂU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhistart.2021.04
Published Online: 2021-12-30
Published Print: 2021-12-30
pp. 69-114

VIEW PDF

FULL PDF

Istorici de artă americani și evrei în corespondență cu Prof. C. Petranu (1893-1945). Articolul face parte din capitolul corespondenței întemeietorului învățământului și a cercetării științifice în domeniul istoriei artei din Transilvania și de la Universitatea Regele Ferdinand din Cluj, purtată cu prestigioși specialiști americani, profesori, cercetători, muzeografi, directori de edituri și de reviste din domeniul acestei discipline, într-o extensie geografică marcată de Statele Unite ale Americii și multe dintre țările continentului european (Finlanda, Suedia, Norvegia, Estonia, Letonia, Polonia, Uniunea Sovietică, Cehoslovacia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Austria, Germania, Elveția, Franța, Italia, Spania și Anglia) și chiar din Africa (Egipt). Epistolarul reprezintă o adevărată istorie a evoluției și a stadiului de dezvoltare a disciplinei istoria artei în perioada interbelică. O secțiune importantă din Arhiva Seminarului de Istoria Artei ne îngăduie să reconstituim corespondența cu o parte dintre foștii săi colegi de la Universitatea din Viena. Fondul epistolar cuprinde 32 de piese dintre care 10 semnate John Shapley, profesor la Universitățile din New York, Chicago și Bagdad, curator la National Gallery-Washington, editorul revistei The Art Buletin și întemeietorul acelui College Art Association, 13 expediate de A. Philip MacMahon editorul revistei Parnassus, 4 scrisori expediate de un alt fost coleg de la Universitatea din Viena, Alfred Salamony (Salamon), profesor la Mills Colege-California, unde preda Arta Orientului, curs reprezentând o temă inedită pentru această instituție de învățământ. Dintre celelalte patru scrisori, un loc special e oferit de epistola lui Trygve Barth de la American Settkers Association (New York), care solicita informații detaliate în legătură cu Statutul și Regulamentul Muzeului de Artă Populară din Sibiu. Epistolarul american din Arhiva Seminarului clujean se încheia cu scrisoarea istoricului de artă Baer (?), care-și exprimă bucuria reușitei în mediul cultural-artistic american, obținerea prin concurs a postului de profesor la Universitatea de Stat Brooklyn College. Început în anul 1926, schimbul epistolar cu specialiștii americani și evrei naturalizați în State, se va încheia în anul 1938, aducând beneficii remarcabile nu doar la nivelul informațiilor, ci și la nivelul schimburilor de publicații de specialitate și a publicării în paginile lor a studiilor Profesorului C. Petranu.

Cuvinte-cheie: corespondența americană, colegii americani și evrei, John Shapley, A.Ph. MacMahon, Helen Mason, Alfred Salamony, Trygve Barth.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă