Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EUROPAEA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   ACŢIUNEA JUDICIARĂ A ASOCIAŢIILOR CONSUMATORILOR PENTRU INTERESUL COLECTIV AL CONSUMATORILOR: O COMPARAŢIE FRANCEZO-ROMÂNĂ / LES ACTIONS EN JUSTICE DES ASSOCIATIONS DE CONSOMMATEURS DANS L’INTERET COLLECTIF DES CONSOMMATEURS : UNE COMPARAISON FRANCO‐ROUMAINE.

Autori:  JUANITA GOICOVICI.
 
       
         
  Rezumat:  The Judicial action of the Consummers Associations for the collective interest of consumers: a French‐Romania Comparison. This study aims at describing the four types of judicial actions exercisable by a consumer association – actions in promoting a collective interest of consumers; actions in the cessation of an abusive clause use; actions in the cessation of a illegal commercial practice; voluntary intervention in a civil trial, having an individual complaint of a consumer as an object – in presenting the main discrepancies between Romanian and French Consumer Law in the field of consumer organizations’ functioning.

Key words: consumers’ protection; consumer organizations; civil actions; commercial law; collective interests.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă