Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EPHEMERIDES - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   RECENZIE - ION ZAINEA, ISTORIOGRAFIA ROMÂNĂ ŞI CENZURA COMUNISTĂ (1966-1977), EDITURA UNIVERSITĂŢII DIN ORADEA, ORADEA, 2011.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Volumele istoricului şi profesorului universitar Ion Zainea, publicate în 2006 şi 2010 la Editura Universităţii din Oradea, vin în contextul cercetărilor tot mai intense asupra comunismului din Europa răsăriteană, cercetări stimulate de deschiderea arhivelor în ultimul deceniu. Cenzura istoriei, istoria cenzurată. Documente (1966-1972) şi Istoriografia română şi cenzura comunistă (1966-1977) sunt două contribuţii semnificative la decriptarea „dosarului istoriei cenzurate”. Autorul îşi propune, aşa cum declară deschis în Cuvântul înainte la volumul din 2006, să pătrundă în „lumea subterană” a cenzurii comuniste (Zainea, 2006, p. 5). Domeniul specific ales pentru exemplificare nu putea fi altul decât istoriografia, dată fiind atât formaţia sa intelectuală, cât mai ales faptul că scrierea istoriei a fost atent controlată în timpul regimurilor totalitare. Segmentul cronologic la care se opreşte autorul este, fapt subliniat în volumul din 2010 (Zainea, 2010, p.5), perioada de „puseu libertar” de după 1965 până la momentul desfiinţării formale a instituţiei cenzurii, anul 1977. Mai exact perioada 1966-1977, una dintre cele mai controversate din istoria românilor.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă