Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EPHEMERIDES - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   RECENZIE - LIVIU MALIŢA, TEATRUL ROMÂNESC SUB CENZURA COMUNISTĂ, EDITURA CASA CĂRŢII DE ŞTIINŢĂ, CLUJ-NAPOCA, 2009.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Teatrul românesc sub cenzura comunistă, lucrare semnată de Liviu Maliţa şi publicată în 2009 de Casa Cărţii de Ştiinţă, este o prezentare completă şi complexă a „instituţiei” cenzurii, a influenţei şi transformărilor pe care aceasta le-a operat asupra artei dramatice româneşti. Autorul a selectat şi interpretat secvenţe din procesele verbale de şedinţă şi din scrisorile-răspuns pe care Comitetul de Lectură le expedia către cei interesaţi, astfel încât cititorul îşi poate forma o imagine clară asupra tematicii care trebuia respectată de către scriitori, chiar dacă aceasta era fluctuantă, în fapt, a termenilor şi asocierilor de termeni care trebuiau evitate, a sentimentelor pe care actorii trebuiau să le redea dacă interpretau un burghez sau un „om al muncii”, practic a unei liste întregi de îngrădiri care redau amploarea limitărilor la care era supus textul de teatru şi punerea în scenă. „Sumara analiză a acestor procese verbale lasă să se întrevadă, în primul rând, o mare dinamică a criteriilor cenzurii – imprecise, fluctuante [...]. Temele alunecă rapid între licit şi ilicit, între recomandat şi prohibit, adesea schimbându-se între ele”, remarcă autorul în volum.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă