Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2020  
         
  Articol:   TRATAMENTUL CONSERVATOR AL TENDINITELOR CALCIFIATE LA NIVELUL UMĂRULUI / CONSERVATIVE TREATMENT IN CALCIFYING TENDINITIS OF SHOULDER.

Autori:  SZABO DAN ALEXANDRU, ANTAL AGNES PIROSKA, SZÉKELY VARGA MARGIT, NEAGU NICOLAE.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbeag.65(4).28

Published Online: 2020-12-30
Published Print: 2020-12-30
pp. 21-40

VIEW PDF


FULL PDF

Tratamentul conservator al tendinitelor calcifiate la nivelul umărului. Introducere: Tendinopatia calcică a umărului este o afecțiune frecventă, dureroasă, caracterizată prin prezența depunerilor de calciu în tendoanele manșetei rotative. Teoriile actuale indică faptul că aceste calcifieri pot fi rezultatul unui proces mediat celular în care, după o etapă de depunere a calciului, calcificările sunt resorbite spontan. Obiective: Obiectivul lucrării de față este stabilirea unei conduite terapeutice nechirurgicale de maximă eficiență în cazul tendinitelor calcifiate la umăr, prin combinarea metodelor de fiziokinetoterapie. Metode: Metodele de cercetare utilizate de noi au fost: metoda bibliografică, metoda experimentală, metoda studiului de caz, metoda observației, metoda testelor, metode statistico-matematice de prelucrarea a datelor, metoda grafică de prezentare a rezultatelor, testul Shapiro-Wilk, testul t-Student, testul parametric pentru date nepereche, respectiv testul Mann-Whitney, test non-parametric pentru date nepereche. Rezultate: Ca și rezultate, din punct de vedere statistic, utilizând testul t-Student, p<0,05, am constatat că există o diferență semnificativă statistic între mediile valorilor abducției în săptămâna 8 și 12 la cele 2 loturi. Concluzii: Tratamentul kinetic asigură ameliorarea componentei algice și a parametrilor funcționali, asigurând astfel îmbunătățirea calității vieții pacientului prin combaterea contracturilor musculare și prin creșterea mobilității articulare.

Cuvinte cheie: tendinită, fiziokinetoterapie, calcifiere.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă