Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2019  
         
  Articol:   UTILIZAREA TESTULUI DE ACCELERARE PE 30 M ÎN PREDICȚIA REZULTATELOR LA PROBELE ATLETICE DE VITEZĂ PE 60, 100 ȘI 200 M LA COPIII CU VÂRSTE CUPRINSE ÎNTRE 10 ȘI 11 ANI / USE OF THE 30 M ACCELERATION TEST FOR PREDICTING RESULTS AT ATHLETIC TESTS OF SPEED ON 60, 100 AND 200 M IN CHILDREN WITH A RANGE OF 10 TO 11 YEARS.

Autori:  SZABO DAN ALEXANDRU, FᾸGᾸRAȘ PIA SIMONA, CIULEA LAURA, SOPA IOAN SABIN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.64(4).29

Published Online: 2019-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 43-58

VIEW PDF

FULL PDF

ntroducere: Calitatea motrică viteza nu reprezintă doar capacitatea unei persoane să se deplaseze rapid, ci reprezintă, sub influența accelerației sale, viteza maximă a mișcării umane. Viteza de mișcare a omului necesită un nivel foarte bun de forță și putere, dar depinde și de greutatea corporală și de rezistența acestuia. Capacitatea individului de a accelera (viteza) este una dintre principalele componente de motricitate, importantă pentru a atinge performanța în multe sporturi. Obiective: Obiectivul cercetării a fost analiza și procesarea statistică a rezultatelor a două grupe de 105 copii care practică fotbal sau baschet, și copii care nu practică sport în mod regulat, cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani. Perioada de desfășurare a studiului a fost cuprinsă între decembrie 2018 și februarie 2019. Metode: Metodele utilizate în acest studiu au fost preponderent experimentale, fiind utilizată ca metodă de evaluare testul de accelerare pe 30 m, pentru interpretarea statistică s-a folosit testul Student t, corelația D’Agostino și Pearson, testul T nepereche cu corecția Welch. Rezultate: Rezultatele au arătat că elevii care practică sport (fotbal sau baschet) au obținut rezultate mai bune la testul de accelerare de 30 m decât copiii care nu practică sport deloc. Am obținut o diferență semnificativă statistic comparând grupul de elevi care practică fotbal sau baschet și grupul de copii care nu practică nici un sport. Concluzii: Concluzia cercetării a evidențiat rezultatele celor două grupuri și, cel mai important, faptul că testul de accelerație pe 30 m ar putea prezice rezultatele pe care copiii le pot avea la alte teste atletice specifice: 60m, 100m și 200m. Rezultatele au fost semnificative statistic comparând elevii sportivi și cei care nu practică sport, sportivii performând mult mai bine Cu toate acestea, nu am observat o mare diferență între cei care practică fotbal și cei care practică baschet.

Cuvinte cheie: viteză, accelerare, alergare, mișcarea umană.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă