Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2019  
         
  Articol:   SPORTUL, ACTIVITATEA FIZICĂ ȘI DISFUNCȚIILE MUSCULATURII PLANȘEULUI PELVIAN / SPORTS, PHYSICAL ACTIVITY AND PELVIC FLOOR MUSCLE DISORDERS.

Autori:  BOROȘ-BALINT IULIANA, CIOCOI-POP DUMITRU RAREȘ, SIMON-UGRON ÁGNES, VĂDAN ANCA LUCIA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.64(4).27

Published Online: 2019-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 17-30

VIEW PDF

FULL PDF

Introducere: Activitatea fizică este esențială pentru a avea un stil de viață sănătos; cu toate acestea, atunci când nu este adaptată nevoilor individuale, atât din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere cantitativ, ea poate avea urmări nedorite. Una dintre aceste consecințe nedorite este afectarea musculaturii planșeului pelvian, considerată în prezent o problemă majoră de sănătate publică, datorită atât impactului negativ asupra calității vieții, cât și costurilor mari pe care le generează. Material și Metode: Articolele introduse în acest studiu au fost selectate din bazele de date disponibile online. Au fost căutate doar articole în limba engleză, fiind selectate 65 dintre acestea. Rezultate: Practicarea activităților fizice de mare intensitate (sport, muncă fizică solicitantă) poate crește solicitarea musculaturii planșeului pelvian. Suprasolicitarea musculaturii planșeului pelvian poate duce la incontinență urinară sau la prolapsul organelor pelviene. Unele studii indică o prevalență de 41% a incontinenței urinare în rândul sportivelor de performanță. Drept urmare, am decis să investigăm condițiile în care apare afectarea musculaturii planșeului pelvian, precum și legătura dintre activitatea fizică și afectarea musculaturii planșeului pelvian, bazându-ne pe literatura de specialitate disponibilă online. Prin activitate fizică se înțelege nu doar activitatea fizică practicată în mod regulat sau recreațional, ci și munca fizică sau căratul. Femeile care prestează muncă fizică grea au un risc de 9.6 ori mai mare de a prezenta prolaps uterin de gradul 2-4. Concluzii: Femeile care suferă de incontinență urinară de efort trebuie încurajate să practice în mod regulat activități fizice recreaționale, iar femeile care practică activități fizice de mare intensitate trebuie să fie prevenita asupra riscurilor. Exercițiile specifice pentru planșeul pelvian pot fi utile pentru a crește rezistența musculaturii de la acest nivel.

Cuvinte cheie: activitate fizică, sport, muncă fizică, disfuncțiile musculaturii planșeului pelvian.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă