Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2014  
         
  Articol:   CORELAȚII ÎNTRE INDICELE DE ACTIVITATE FIZICĂ ȘI INDICELE RUFFIER ÎN CAZUL STUDENȚILOR ROMÂNI / CORRELATIONS BETWEEN PHYSICAL ACTIVITY AND RUFFIER INDICES IN ROMANIAN UNIVERSITY STUDENTS.

Autori:  DEAK GRAŢIELA-FLAVIA, BOROȘ-BALINT IULIANA, RAREȘ-DUMITRU CIOCOI-POP, GROSU EMILIA FLORINA.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: CORRELATIONS BETWEEN PHYSICAL ACTIVITY AND RUFFIER INDICES IN ROMANIAN UNIVERSITY STUDENTS

Corelații între indicele de activitate fizică și indicele Ruffier în cazul studenților români. Introducere: Inactivitatea fizică a fost prevalentă în cazul a 31% dintre adulții cu vârste peste 15 ani în anul 2008 și este al patrulea factor de risc al mortalității la nivel mondial. Scopul acestui studiu a fost acela de a stabili corelațiile dintre indicele de activitate fizică și indicele Ruffier în cazul studenților din Cluj-Napoca, România. Materiale și metode: Patru sute de studenți ai Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca au participat voluntar la această cercetare. Au fost efectuate măsurători antropometrice (greutate, înălțime și circumferința taliei). S-a calculat Indicele de Masă Corporală (IMC). Toții subiecții și-au autoapreciat nivelul de activitate fizică (Indicele de Activitate Fizică - IAF), au efectuat un test Ruffier și unul pentru evaluarea forței abdominale. Rezultate: Vârsta medie a subiecților a fost 20.56 ± 4.58 de ani, greutatea medie a fost 62.51 ± 12.74 kg, înălțimea medie a fost 167.94 ± 12.41 cm, indicele Ruffier mediu a fost 11.28 ± 4.76, IAF mediu a fost 39.19 ± 25.98, IMC mediu a fost 21.91 ± 3.56 kg/m2 și numărul mediu de abdomene efectuate a fost 22.26 ± 9.55. Între indicele Ruffier și IAF există o corelație negativă semnificativă statistic (r = -0.28, p < 0.001). Concluzii: Nivelurile de activitate fizică autodeclarate au prognozat corect nivelurile de pregătire fizică ale participanților. Un rezultat pozitiv al cercetării a fost acela că subiecții nu au fost obezi. Este alarmant, însă, faptul că nivelul lor de pregătire fizică a fost foarte scăzut. Ar trebui efectuate investigații ulterioare pentru a vedea dacă această situație este valabilă la nivel național.

Cuvinte cheie: activitate fizică, testul Ruffier, indici, corelații, studenți
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă