Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2009  
         
  Articol:   NOUTĂŢI ÎN REABILITAREA NEUROMOTORIE COPII CU DISABILTĂŢI (STUDIU DE METODĂ).

Autori:  PÁSZTAI ZOLTÁN.
 
       
         
  Rezumat:  Noutăti in reabilitarea neuromotorie copii cu disabiltăţi (studiu de metoda). Ce reprezintă RBA, o metodă sau un concept? RBA (Reabilitarea Biomecanică Avansată) ridică următoarea problemă: “Care sunt modalităţile de normalizare a sistemului neuromuscular?” RBA este o strategie de reabilitare biomecanică unică pentru copiii şi tinerii cu traumatisme craniene, care oferă posibilitatea unei recuperări predictibile a structurii musculo-scheletale şi a funcţiilor motorii. Obiectivele RBA: recuperarea funcţiilor motorii printr-o modalitate spontană de reconstrucţie a structurii musculo-scheletice şi restaurare a semnalelor bio-electrice transmise de creier la muşchi. Conceptul RBA: are în vedere faptul că muşchii fini( neted) sunt primii afectaţi de traumatismele cerebrale. Pe măsură ce tonul muscular scade, este afectată şi structura sistemului musculo-scheletic, care se prăbuşeşte – modificând aliniamentul normal al muşchilor şi oaselor, schimbând distanţa dintre punctele de insertie a ligamentelor si musculor. O asemenea modificare cauzează, la rândul ei, un dezechilibru: spasticitate şi contracturi. În fine, acest dezechilibru face mişcările normale imposibil de realizat. Diagnosticul patologic rezultat este pareza cerebrală, o condiţie ce afectează controlul postural şi muscular. Din această cauză RBA propune o tehnică unică de acţiune kinetică directă asupra muşchilor fini (netezi). RBA este prima şi unica abordare care recunoaşte rolul fundamental al musculaturii fine (netede) în dezvoltarea sistemului musculo-scheletic. Din păcate, în practica medicinală tradiţională, organele interne sunt abordate doar din punctul de vedere al metabolismului chimic, în timp ce, pe de altă parte, abordarea biomecanică nu se concentrează pe nimic altceva decât pe clasicul sistem scheletic compus din „muşchi şi oase”. Întărirea musculaturii fine (netede) induce gradual creşterea capacităţii pneumatice interne, care într-un efect de cascadă, restaurează: volumul, forma şi tonusul gâtului şi trunchiului, aliniamentul normal al articulaţiilor, eliminând spasticitatea şi contractura, creste volumul normal şi forţa muşchilor scheletici slăbiţi- hipotoni, se regleaza aliniamentul normal al umerilor şi braţelor, precum şi al pelvisului şi membrelor inferioare – permiţând „inserţia normală” a membrelor superioare şi membrelor inferioare, făcând astfel posibile mişcările adecvate. Mai mult, restaurarea structurii musculare scheletice restabileşte metabolismul normal (circuitul sanguin şi oxigenarea) al muşchilor atrofiaţi, deficienţi, hipotoni şi în plus, activitatea electrică ascendentă a creierului, făcând astfel loc funcţiilor normale.

Cuvinte cheie: RBA -Reabilitarea Biomecanică Avansată, metodă, concept, tehnică, normalizarea sistemului musculoscheletar.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă