Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   STUDIU COMPARATIV PRIVIND INTERESELE ȘI VALORILE COPIILOR INSTITUȚIONALIZAȚI ȘI ALE COPIILOR DANSATORI CARE PROVIN DIN FAMILII /A COMPARATIVE STUDY ON THE INTERESTS AND VALUES OF INSTITUTIONALIZED CHILDREN AND OF DANCING CHILDREN WHO COME FROM FAMILIES.

Autori:  GABRIELA TOMESCU, MONICA-IULIA STĂNESCU, KAMER-AINUR AIVAZ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.67(3).26

Received 2022 July 23; Revised 2022 August 29; Accepted 2022 August 29; Available online 2022 November 20; Available print 2022 December 20.
pp. 97-110

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract. Introducere: Copiii instituționalizați reprezintă o categorie cu factor de risc din punct de vedere al integrării în societate, lipsa resurselor educaționale și financiare împiedicând dezvoltarea abilităților cognitive și noncognitive ale acestora. Activitățile sportive contribuie la formarea intereselor și influențează educația generală a copiilor, care poate fi stimulată prin intermediul muzicii și dansului - acesta fiind cel mai reprezentativ domeniu artistic ce permite dezvoltarea psiho¬motrică a copiilor. Obiectiv: Scopul acestui studiu este de a stabili diferențele dintre copiii instituționalizați și dansatorii proveniți din familii, din punct de vedere al intereselor și valorilor acestora. Materiale și Metode: La studiu au participat 55 de copii cu vârsta cuprinsă între 11-12 ani, incluzând 30 de copii din centre de plasament care nu participă la activități fizice extrașcolare organizate și 25 de dansatori de performanță, proveniți din familii organizate. Rezultate: Interesul pentru diversele activități la care sunt solicitați copiii este mai bine evidențiat la dansatori, în special din punct de vedere artistic și social, iar copiii din centrele de plasament sunt preocupați de timp liber și de relațiile sociale, cel mai puțin apreciind autoritatea. Concluzii: Influența dansului asupra dezvoltării copiilor poate fi observată în urma rezultatelor testelor psihologice de evaluare a intereselor și valorilor, care sugerează faptul că dansatorii sunt mai interesați de alte activități desfășurate în afara orelor de școală comparativ cu copiii din centre, și sunt mai preocupați de viitoarea situație profesională.

Key words: Dans, interese, valori, copii instituționalizați.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă