Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   APLICAREA PROTOCOLULUI KINETIC DE RECUPERARE ÎN PATOLOGIILE DANSULUI SPORTIV DE PERFORMANȚĂ / APPLICATION OF KINETIC RECOVERY PROGRAMS IN PERFORMANCE SPORTS DANCE PATHOLOGIES.

Autori:  IOAN SABIN SOPA, DENNIS HRIȚCU-MEȘENSCHI, NICOLAE NEAGU, DAN ALEXANDRU SZABO.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.67(3).24

Received 2022 August 07; Revised 2022 September 27; Accepted 2022 September 28; Available online 2022 November 20; Available print 2022 December 20.
pp. 69-87

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract. Pentru depistarea laxității piciorului plat și a ligamentelor s-au folosit metoda de observare vizuală a reperelor anatomice, plantograma pe hârtie și testul de susținere a greutății corporale. Totodată, pentru a testa stabilitatea articulației gleznei, am folosit testul unipodal pe mingea Bosu, unde s-a măsurat în secunde cât de mult au reușit subiecții să mențină poziția unipodală aceasta. Pentru a detecta durerile de spate au fost utilizate metoda de intervievare individuală a fiecărui atlet, scala de durere VAS, testul DLLT (Testul dublu de coborâre a picioarelor) și evaluarea vizuală a oricăror malalinieri prezente în structurile osoase. Aplicând protocolul pe care l-am creat pentru patologia piciorului plat, am obținut o îmbunătățire a arcului plantar la toți subiecții, dovadă fiind îmbunătățirea plantogramelor de hârtie unde s-a observat o scădere a impresiei plantare pe partea medială a piciorului la toți subiecții grupului experimental. În comparație cu protocolul standard aplicat grupului de control, am obținut prin aplicarea protocolului nostru o îmbunătățire a liniei tendonului lui Ahile în ortostatism la 9 din 10 subiecți, în timp ce aplicarea protocolului standard a fost observată la doar 7 din 10 subiecți. În concluzie, aplicarea protocolului kinetic de recuperare a lombalgiei post-exercițiu a adus un rezultat pozitiv în ceea ce privește ameliorarea lombalgiei, dovedindu-se a fi mai benefică decât protocolul standardizat pentru dansatori, în special pentru subiecții de sex feminin.

Key words: recuperarea kinetică, sportul de performanță, patologiile dansatorilor, traumatologia sportivă.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă